zaterdag 17 mei 2014

'Je bent wat je eet' (....of wat je krijgt voorgeschoteld....?)

Dat was een titel van een recent verschenen artikel omtrent het eetgedrag van ons Surinamers. Vluchtig heb ik het doorgelezen, stond niks nieuws in. Titel blijven hangen, want vaak gehoord cliché. Zouden mensen ook zijn hoe ze eten? Dat vraag ik me weleens af. En wat kun je er dan uit afleiden als iemand heel erg smakt tijdens het eten. Mijn opa deed het, mijn broertje ook, evenals mijn oude buurvrouw en mijn huidige collega die alleen al bij de gedachte aan kip begint te smakken met haar lippen. Is zo iemand een levensgenieter of heeft die persoon geen tafelmanieren geleerd? Het is natuurlijk ook cultuurgebonden. In het ene land dien je te smakken en boeren te laten of praktisch je bord af te likken om te laten blijken dat je geniet van het eten. In het andere land ben je verplicht een stuk van iets op je bord achter te laten want dan is het weer onbeleefd om je bord helemaal leeg te eten. 
men maakt hier voor de hond, als deze geluk heeft, rijst met botjes en vleesresten. Daar lijkt dit op, alleen was het bedoeld voor kinderen op een school.
Dat leeg eten van die borden brengt me bij het verhaal van de naschoolse opvang hier in Suriname. Ik heb er onlangs een artikel aan gewijd. Het was volgens mij de bedoeling dat kinderen die na zouden blijven op school zouden worden voorzien van een maaltijd. Blijkbaar gaat iedereen hier los bij het woord eten want alle logica lijkt te zijn verdwenen en iedereen op school krijgt eten, of je nu nablijft of niet. Verhalen doen de rondte dat leerkrachten door de weeks niet meer koken maar eten van school meenemen voor thuis. Er wordt voor de hele school eten besteld omdat het dus blijkbaar te moeilijk is om te tellen of te schatten hoeveel kinderen nablijven.

Daarnaast wordt er regelmatig geklaagd over de kwaliteit van het eten. De verhouding op een Surinaams bord eten is: 95% rijst, 3%vlees, 2% groenten. Men krijgt LETTERLIJK een EETLEPEL groenten, geen opscheplepel maar een eetlepel!! Gezond? Verre van dat! Het artikel dat ik schreef was aan de hand van een oma die het eten dat haar kleindochter had gekregen op school meebracht om ons te laten zien. We waren allemaal vrij geschokt omdat het er echt een kleurloze hoop rijstkots was met wat botten waar het vlees van afgekookt was. Het is te erg voor woorden dat iemand het op zich neemt, eten klaar te maken voor schoolkinderen en dan niet eens het morele besef heeft die kinderen iets goeds en gezonds voor te schotelen.

Het is überhaupt van de zotte dat een overheid zoiets belangrijks niet uitbesteed aan een professional. Bijvoorbeeld een bedrijf dat kookt voor luchtvaartmaatschappijen en dus al kennis en faciliteiten heeft om smaakvol voedsel (het eten van bijvoorbeeld de SLM is goed te pruimen, vind ik!)te produceren op een hygiënische manier. En waarbij een bepaalde standaard gegarandeerd is.Nu heeft iedereen wel een buurvrouw die kookt voor een school.

Het schijnt dat deze mensen 2 SRD per portie verdienen, netto! Als ik me dus in zou schrijven zou voor 50 porties per dag, is dat 100 SRD keer 5 is 500 en dat weer maal 4, brengt me op een bedrag van 2000 SRD netto!! De staat heeft dat best goed geregeld voor deze semi-professionele koks want ze betalen ook niets voor boodschappen, deze kunnen zij gratis ophalen bij een bekende markt hier in de stad. En toch leveren sommigen shit, ja echt SHIT, af!

Het lijkt deze mensen niet te interesseren dat het gaat om kinderen in de groei. Zouden zij hetzelfde voedsel ook hun eigen kinderen voorschotelen?! Hier past een ander cliché bij: de jeugd is de toekomst. En als deze jeugd naast de toekomst ook is wat ze krijgen voorgeschoteld dan moeten we ons zorgen maken!
Een van de reacties, op het artikel, die ik heb onthouden, was iets in de richting van 'wat zeuren deze mensen, als het niet goed is dan laten ze het hun kinderen toch niet eten'. Mijn bloed gaat meteen borrelen bij zo een opmerking die getuigt van stupiditeit, in mijn ogen.

Men moet dus maar accepteren dat een ander ongestraft de zakken vult en 'het kind' niet de moeite waard vind om een behoorlijke maaltijd voor te zetten? Erger vond ik nog dat een mevrouw dat zei en ik had toch echt wel bedacht dat elke vrouw, net zoals die oma, op haar achterste poten zou staan van woede en verontwaardiging!! Een andere reactie was, en die was heel mooi want die persoon, ook een mevrouw, leek zich bijna te verontschuldigen voor het feit dat ze die  mening had: 'eerlijk gezegd.. vind ik.. dat als je iets doet, doe het dan goed!' Maar ze heeft gelijk!!

En dat is ook de kern van het verhaal. Probeer alles wat je doet zo goed mogelijk te doen, zeker als het andere mensen beïnvloed. Doe het niet half om je zelf vervolgens op de borst te slaan dat je iets bereikt hebt terwijl je in je achterhoofd dondersgoed weet dat het land daar over tig jaar keihard de rekening voor zal moeten betalen net zoals we nu doen met ons overgewicht. En dan ligt het echt niet aan de staat alleen! Het ligt dan eigenlijk veel meer aan die mensen die de kinderen troep voorschotelen!! Een minister of een regering is er maar voor een paar jaar maar mens, moeder of vader ben je toch je hele leven....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten