Even was ik vergeten dat ik in Suriname was, was weer aan het whatsappen met mensen in NL, totdat ik mijn mail tussendoor ging bekijken. Ik kwam toen een zin tegen in een perscommuniqué van een districtscommissariaat. Deze zin luidde als volgt:
"(puntjepuntje) zal haar bureaucratie nu volledig automatiseren om efficiënter hulp te bieden aan de burgerij"
Het was al opvallend omdat het in foutloos Nederlands was. Nog opvallender was natuurlijk het taalgebruik. Er wordt hier nog gesproken over een burgerij maar dat kan nog wel enigszins ook al doet het me denken aan de periode van de Industriële Revolutie.
Dat er gesproken werd over het volledig automatiseren van 'bureaucratie' smeet mij direct terug naar Nederland.
Meteen had ik nachtmerrie-achtige visioenen van mezelf terwijl ik me probeerde te bevrijden van een heel groot etiket met een nummer. Maar ik bedacht me ook dat ik niet de exacte betekenis van het woord wist, alleen de negatieve bijklank die het had in Nederland als men het erover had.
Ik ben toen gaan kijken op Google, ik wilde weten of mijn horrorgevoel nou echt klopte, en daar werd het begrip als volgt uitgelegd:
"een organisatiestructuur die gekenmerkt wordt door aan regels onderheven procedures, verdeling van verantwoordelijkheid, hiërarchie en onpersoonlijke relaties"
of
"sfeer van traagheid en starheid door te veel ingewikkelde regels en een te grote macht van ambtenaren"
of
"Verschijnsel waarbij een groot, log, apparaat van ambtenaren de mensen verstrikt in regeltjes en voorschriften en daardoor problemen geeft op het gebied van handel, contacten, enz. Hierdoor verloopt alles traag en is het moeizaam om iets te regelen."
of
is een organisatievorm waarin regels, procedures en afspraken standaard voor iedereen gelijk worden toegepast. Deze vorm van organiseren heeft als voordeel dat iedereen gelijk word behandeld, er duidelijke taakverdeling is en dat er rationeel en efficient gewerkt kan worden.
of
(de overheersing van) het ambtenarenapparaat, leidt vaak tot vertraging bij het tot stand komen van nieuwe ontwikkelingen.
Ja, horror dus. Veel dingen gaan vrij langzaam in Suriname en nieuwe ontwikkelingen worden over het algemeen geïnitieerd door het volk, oh nee 'de burgerij', en pas later volgt het logge overheidsorgaan.
Dat heb ik me laten vertellen door De Deken van de Orde van Advocaten hier in Suriname tijdens een interview. We hadden het toevallig over een gerelateerd onderwerp waarbij hij aangaf te begrijpen waarom men zei 'power to the people' of de 'macht van het volk'.
Het automatiseren zou moeten zorgen voor efficiënter werken maar ik vraag me af of dat wel gaat gebeuren. Iemand die niet wilt werken, zal dat niet ineens gaan doen omdat er bijvoorbeeld ineens computers staan waardoor niks meer op de ouderwetse manier moet. 'Yay Facebook, yay porno, yay surinaamse marktplaats, yay Facebook, yay Facebook' zie ik door de hoofden schieten.
En daar komt nog eens bij:
waarom een districtscommissariaat eerder moderniseren dan een instantie als de vreemdelingendienst of het CBB waar men nog alle papieren op alfabetische volgorde in ladekasten bewaard en met de hand ondertekend en afstempelt?
Goed, zal wel een goede reden zijn die ik niet echt hoeft te weten. Wat ik wel weet is dat het woord bureaucratie veel te weeg bracht bij mij en dat ik dus misschien wel een trauma heb opgelopen toen ik er direct mee te maken had in Nederland nadat ik overspannen was. Een bureaucratisch trauma! Sick, hoor!
Laten we hopen dat het nog lang duurt voor iedereen hier een nummertje wordt, want dat ouderwetse heeft eigenlijk toch wel zijn charme..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten