Nu worden er regelmatig foto's verspreid van voornamelijk Chinese restaurants die hun deuren moeten sluiten vanwege onhygiënische keukens. Dat vind ik een echte 'sma ai actie'. Waarom?
Er wordt nooit verteld om welk restaurant het gaat. Het is blijkbaar belangrijker de privacy van een ondernemer te beschermen, die zich niet aan de regels houdt, dan de gemeenschap te behoeden tegen voedselvergiftiging, of andere ziektes, voortkomend uit eten bij restaurants waar men geen waarde hecht aan hygiene.
Vermeld de namen als het slecht is en kom erop terug als het verbeterd is... Lijkt mij redelijk...
Onlangs verscheen er ook een verhaal in de krant van een gezelschap waarbij vier mensen in het ziekenhuis waren beland na het eten van een tjauw min. Ook zij noemden geen naam terwijl een van hen bijna dood was geweest. Salmonella...
Ik vraag me ook af waarom de controle zich alleen richt op Chinese restaurants terwijl de stad vol is met hosselaars die eten verkopen uit vitrinekasten. Die blijven gewoon bestaan en er lijken de laatste tijd steeds meer bij te komen.
Er komen steeds meer van die boys bij die vanuit die karretjes bloedworst en vleesworst verkopen. En zelfs voor het gerechtsgebouw aan de Grote Combe staat er dagelijks een auto die vanuit de achterbak groente en fruit verkoopt.
Ik vind het aan de ene kant iets hebben. Met mijn ogen dicht zie ik op dezelfde plaatsen in 1910 een mai of een moesje zitten die haar waren verkoopt. En soms koop ik ook wel groente bij zo een illegale verkoopster. Het is goedkoper en ziet er vaak beter uit dan op de markt.
Dat kan vooral komen doordat de Centrale Markt een donkere ruimte is. (Ik kom er wel met plezier. Mensen gillen soms "loekoe loekoe a journalist doro!" en dat doet me goed, streelt m'n ego.)
Daar op de markt is er een vrouwtje dat sapjes verkoopt. Als ik er ben haal ik er eentje bij haar. Lekker koud en vol vruchtvlees en voorzien van etiket zoals het hoort volgens de laatste regels. Maar of het verder klopt .... Kweenie!! Vandaag had ik pech, sap over datum, maar die houdbaarheidsdata zijn hier, zeker bij huisvlijters, natte vinger werk!
Als je ergens komt in een restaurant of winkel verkopen ze vaak ook sapjes. Zogenaamd is dat wat in die supermarkt te krijgen is volgens strenge eisen geproduceerd etc. Ik heb meerdere sapjes geproefd.
Koprosina is echt de slechtste. Zeker niet verwacht, aangezien het op veel plaatsen te verkrijgen is en veel aan reclame doet. Het is meer water met suiker dan een sap en tijdje geleden zag ik dus hun nieuwste product 'zuurwater'.
Tja..... Ik moest lachen. Maak van de nood een deugd... Ofzo
Kijk, het is dus lastig als de standaarden alleen door sommige ondernemers worden nageleefd en de controle alleen lijkt te gebeuren op basis van etniciteit.
En de verhalen zijn er ook dat als je wat geld toeschuift er gemakkelijk en snel de andere kant uit gekeken wordt.
Ondernemen zit mensen in het bloed. Een tik op de vingers omdat ze iets niet goed doen zal ze echt niet aanzetten tot zelfmoord of wat dan ook. Ik denk dat ze of een manier vinden om goed te doen of om weer de gemeenschap een loer te draaien.
Want dat is wat ze doen. Ze houden ons voor de gek en werken goed samen met controleurs. Ik kan me namelijk echt niet voorstellen dat ze bijvoorbeeld bij Koprosina zelf de sap proeven en denken 'hmmm, dat is nou echt sap!'
Ik weet dat ik in Nederland echt nerveus was als Bureau de Wit kwam. Of de Keuringsdienst van Waren. Of de brandweer. Ik vraag me af of de brandweer weleens controleert in restaurants... Of er alleen met de ogen dicht komt om te bestellen.
Het is vandaag 10-06.... Wel echt sap, met vruchtvlees, helaas wel suiker toegevoegd maar markoesa zou dan ook wel heel zuur zijn, hoor!
Helaas denk ik dat er eerst flink wat doden moeten vallen, meer nog dan in het verkeer!, voor er echt goede en consequente controle op/en naleving van regels en standaarden komt.
En gezien dat in het verkeer na zoveel doden nog steeds niet het geval is ben ik bang dat we het voorlopig nog wel ff moeten doen met gissen en goede hoop.
Of misschien moeten alle mensen met werk in een controlerende functie eerst zelf iemand verliezen aan onhygiënisch voedsel of het verkeer..
Voorkomen is beter dan genezen en wie niet horen wil moet maar voelen ... Ik hou van dat eerste en hoop de rest van Paramaribo ook, al is het maar stiekem.
Stop gewoon met het verspreiden van die belachelijke foto's van vieze pannen. Maar geef me een naam en sluit het. En dan niet voor een dag of twee maar totdat de situatie is verbeterd met honderd procent.
En doe het dan bij iedereen. Ook mai die phulauri verkoopt, ook mae met dr bami en moesje met d'r dossie. Dwing Koprosina en andere producenten het predikaat sap van hun flessen te halen als er te weinig echt vruchtensap in zit. En ondersteun mensen die echt kwaliteit leveren en niet de mensen die tjoekoe kunnen betalen.
Doe ECHT iets zodat je niet meer hoeft te 'doen alsof' met die sporadische foto's van dat ene anonieme restaurant terwijl de stad vol zit met potentiële gezondheidsrisico's! ....
En stop alstublieft met het excuus dat er niet genoeg mankracht is.... 5 mensen, vijf dagen in de week, 4 of 5 restaurants per dag... Kom je al een heel eind!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten