maandag 9 juni 2014

(Cassave) Brood en (Fietje) Spelen

Prioriteiten. Principes. Normen. Waarden. Lastige begrippen want waar leg je de grens. En soms hangt het af van het kader waarin je iets plaatst. Toch zijn er soms dingen waarvan je denkt "HoeDan?!", in welk kader ze ook geplaatst worden..

 Waar gaat het nu om? Het WK komt eraan! En ik kom er dus achter dat mensen hier echt gek zijn! En ook al zullen velen het mij kwalijk nemen, blijf ik erbij: dat gehuppel achter die bal is meeeeeh!!! 

Vrienden in NL heb ik nooit gesnapt, die passie voor hun club, zo erg dat men elkaar zelfs geweld aan doet bij een verkeerd woord. Maar vaak is de liefde voor de club gebonden aan een stad en deel van een culturele identiteit. En ja ieder zijn ding! 

Hier blijkt de liefde voor voetbal echt ver te gaan.  Niet omdat het in Brazilie is, hoor, zeker niet. Elk WK schijnt te zorgen voor paniek en frustratie en obsessief gedrag.

Vrij nemen omdat Madrid tegen Oeloembatong(ja een stad op Mars) gaat spelen... Een innerlijk conflict voor sommigen want wat doe je als om zeven uur het gebed is en de wedstrijd om half zeven begint(er is een overlappingsperiode met de Ramadan!) Maar dat zijn keuzes die een ieder persoonlijk maakt en, nogmaals, het is hun goed recht.

Wat ik echter het toppunt vind is dat er onlangs door het Ministerie van Regionale Ontwikkeling is bekend gemaakt dat er een bedrag van 3 miljoen USD (grofweg 10 miljoen SRD) is gereserveerd om tien dorpen van in totaal 10.000 inwoners te voorzien van TV's en schotels zodat ze het WK kunnen volgen.

Dat adertje op mijn voorhoofd gaat weer kloppen en ik heb echt de neiging om te gillen: "Dan ben je toch .. Niet slim bezig?!!!" 


Waarom dan niet? Omdat het binnenland nog geeneens behoorlijke scholen heeft. Ze hebben er nog niet eens 24 uur per dag electriciteit. Er is niet eens behoorlijk stromend water. Er is geen werkgelegenheid dus.. En nu komt het: in de binnenlandse dorpen zijn er voornamelijk vrouwen omdat alle mannen naar de stad trekken op zoek naar werk of op de goudconcessies zitten. 

Vaag plan?! Ja, dus!

Erg is ook dat er goedkopere alternatieven zijn geboden. Er is een optie die maar 20.000 USD (ongeveer SRD 66.000)zou kosten. Dan had ik er begrip voor gehad .... Nou nee, what the fuck moet de staat ervoor zorgen dat men voetbal kan kijken?!!!!... Goed, maar die goedkope optie is niet gekozen. 

Waarom zou je ook als je iets doet waarmee je het volk toch al verblind. Zorg er dan maar meteen voor dat je oom, neef, etc. een graantje mee kunnen pikken! Dan kom je ineens wel op die 3 miljoen USD.


Het allerergste vind ik, nogmaals, de gelatenheid waarmee het volk hiermee omgaat! Geen verontwaardiging, geen woede, ik bedoel: kan het dan echt niemand een donder schelen wat er gebeurt met zijn of haar belasting centen?!!

Zo is er ook anderhalve week geleden het nieuws gekomen dat er massa ontslagen dreigen bij Suralco. Iets wat langer bekend is.. Nu pas vlak voor het WK in de gemeenschap gedropt wordt en nobody gives a fuck... Iedereen is met het WK bezig is... En als het voorbij is gaat iedereen ineens huilen omdat ze vrij hebben genomen en dus minder geld krijgen. 

Gelukkig hebben ze in het binnenland tenminste nog de schotels! Lekker stuk cassavebrood met een onsje TV erop en smullen maar!!!! 

Jeezus zeg, wat je allemaal niet zou kunnen doen met 3 miljoen....


(PS: voor de niet Sranang sprekenden onder de lezers, Fietje is zoals men tafelvoetbal hier noemt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten