dinsdag 30 juli 2013

Happen in Paramaribo, Cyriels Snack, Centrale Markt.

Vorige week toen ik met de tantes op stap was, spraken ze over een klein zaakje op de Centrale Markt van Paramaribo. Het zat in het achterste deel van de markt waar er meerdere kleine eet..huisjes?..kamertjes?..hokjes? ..ja laten we het eethokjes noemen!, waren.
De centrale markt is een leuke kleurrijke plek, zowel in het aanbod als in de mensen die het aanbieden als in 'the walks of life' van deze mensen.
Vandaag besloot ik met een van de tantes wat te gaan eten bij het betreffende zaakje, Cyriels Snack geheten. We waren benieuwd naar die snack van Cyriel om het zo maar te zeggen.


Het was er piepklein. De ene helft was keuken, de andere helft bestond uit twee planken die als tafels dienden met wat stoelen eraan. Als alles in dezelfde setting zou blijven maar met een likje verf in dezelfde kleuren zou het eigenlijk best hip zijn moet ik zeggen.
In het keukentje stonden er vier mannen, waaronder Cyriel zelf. Deze stond achter het fornuis en hielp mee met de verkoop, een waste af, de andere gaf eten uit, een werkte in de keuken en was kip aan het marineren voor de volgende dag. Eigenlijk alles wat je kon verwachten in een keuken van een echt restaurant, alleen was het nu een ruimte van vijf bij zeven en was improvisatie het hoofdthema.
Het was er best druk, al snel in zo een kleine ruimte.


De klandizie bestond op dat moment voornamelijk uit mannen die je, om het netjes te zeggen, niet alleen op straat wilde tegenkomen maar ook wel een, naar het schijnt, bekende Surinaamse basketballer. Onderwerp van gesprek was het roven van Ingrismangs(Brits-Guyanezen) bij geldgebrek, het versieren van vrouwen door rijden in te grote auto's van anderen en het rampeneren van die vrouwen. Het kwam een beetje triest over omdat het allemaal mannen waren van boven de veertig die dus blijkbaar niks zinnigs van hun leven hadden weten te maken. Ondanks dat ze grof in de mond waren en je aan Cyriel kon horen dat hij het niet altijd even prettig vond, was het ook wel weer grappig om er tussen te zitten. Even zag ik wat kleine jongetjes op een straathoekje stoere verhaaltjes vertellen aan elkaar...
Goed, wij waren dus een vreemde eend in de bijt en mijn tante adviseerde mij met klem mijn tas goed in de gaten te houden terwijl ik het zaakje in mij opnam.
Op mijn verzoek bestelde mijn tante, ik wilde niet mijn Hollandse tong laten horen in deze setting maar ik zag dat we al gespot waren want Cyriels fluisterde een van zijn werknemers toe dat wij bediend moesten worden, en goed ook! Hij heeft zijn best gedaan moet ik zeggen en kwam persoonlijk ons eten brengen.

Er was geen menukaart. In de vitrine kon je zien wat er was of net als iedereen gillen 'Ey, Cyriel, sa'jabi?!'( hey, Cyriel wat heb je)
Het menu van de dag bestond uit cassavesoep met rijst, of witte rijst met gestoofde kip of gebakken vis met bitawirie of boulanger(aubergine), of gele moksi alesi(ik noem het Surinaamse paella).
Wij namen een mix van vis en kip met boulanger en bitawirie. Het was verrukkelijk moet ik zeggen.
De kip was lekker zoet en de smaken waren tot op het bot doorgedrongen, de boulanger was zacht van smaak en de bitawirie was bitter maar toch even zo zacht van smaak als de boulanger. Het was net alsof Cyriels overgrootmoeders nog steeds stond te koken maar dan via hem, met andere woorden het smaakte als Bigi Sma Njang. (Het eten zoals de oma's en overgrootmoeders, de Bigi Sma's, het vroeger bereidden. Inmiddels smaken die praktisch in het Surinaamse genetische geheugen ingeprent zijn zodat iedereen bij de eerste hap die glimlach op het gezicht krijgt en zegt  'Aaaai!!!!')


Terwijl we zaten te eten, werd er van alle kanten besteld en werden er bestellingen door een bezorger weggebracht. De vage heren die waren blijven steken in hun kwajongensfase hadden plaatsgemaakt voor wat rustigere mensen die een bordje kwamen eten. En het was er iets leuker om te vertoeven. Cyriel kwam zelfs een babbeltje met ons maken wat mij het gevoel gaf dat onze aanwezigheid een welkome afwisseling was.
Ben je in de buurt van de rivier in Paramaribo  en heb je zin in een hap zonder pretenties maar wel met de juiste smaken in een typische setting? Ga dan even de Centrale Markt op en kijk bij Cyriels Snacks. Hij en zijn team zullen je zeker voorzien van een lekkere, eerlijke hap en neem absoluut de boulanger met kip!
Je krijgt trouwens gratis kraanwater met ijs bij het eten(voor de smaakbeleving!) maar ze hebben ook soft(Surinaams voor frisdrank, verbastering van softdrink), siroop en eigengemaakte gemberbier met stukjes ananas. Verwacht geen horecaservies, je krijgt plastic lepels en borden die waarschijnlijk al dertig jaar oud zijn maar juist dat gaf het voor mij z'n charme.
Ik heb heerlijk en eerlijk gegeten en als ik in de buurt ben ga ik daar zeker weer een keer heen!

woensdag 24 juli 2013

Happen in Paramaribo, the Lunchbox.

Afgelopen week ben ik op stap geweest met mijn tantes en hun vriendinnen. Vier luidruchtige en oergezellige creoolse dames. Niet vreemd dat we aardig wat hebben afgelachen.
In Suriname is er altijd eenspecifieke plek waar je precies dat ene product moet halen. Ook al waren we bijvoorbeeld op de Combemarkt waar er roomboter werd verkocht, toch moesten we speciaal naar Paramaribo Noord. Daar aan de Josef Israelstraat was Best Mart en daar werd de roomboter gekocht omdat dat toch weer een paar SRD's scheelde.

Gedurende de rit kwam echter de aap uit de mouw. Een van de tantes had trek! En tegenover Best Mart, overigens vergelijkbaar met een Albert Heijn XL!, was namelijk een klein zaakje waar ze graag naar toe ging. Dat was The Lunchbox! 


Van buiten zag het er uit als een soort Wok to Go door de felle rode kleuren, en de naam doet toch denken aan zo een kleine box met beefnoodles, ook al zat er een kop koffie in het logo verwerkt.


Van binnen zag het er aan de ene kant, letterlijk: de linkerkant, uit als een hippe koffieshop met handgeschreven quotes op de muur en aan de andere kant, letterlijk: de rechterkant, uit als zo een typische Surinaamse zaak met vitrines waar hapjes en gebakjes in werden uitgestald en handgeschreven menu's. 


We werden zeer vriendelijk begroet door de knappe Lucenda waar ik een babbeltje meemaakte. Ongewoon in Suriname, naar wat ik tot nu toe heb gemerkt, is dat mensen uitbundig gedag zeggen als je ergens binnenkomt. Deze dame was de uitzondering op de regel en ook de vier tantes reageerden enthousiast op haar.


Ik moet haar ook prijzen voor haar guestreading. Mij sprak ze netjes aan in perfect Nederlands en toen de tantes Surinaams met haar spraken, stapte ze daar vloeiend op over. 
Lucenda staat er al jaren zes dagen in de week, op zondag is het gesloten!,  van 10-16 maar de zaak is geopend van 7-21 uur! 
Ik  vermeld dit omdat je soms iets goeds hoort over een leuke plek en als je erheen gaat kan het erg tegenvallen als werkend personeel niet aan de verwachting voldoet. Bij the Lunchbox ben ik daar niet bang voor.
Ze vertelde alles wat ik wilde weten. Ook dat hetgeen er werd verkocht allemaal zelf werd gemaakt! Ik vroeg het drie keer en ze zei drie keer zelfverzekerd JA! en dat ik achter mocht kijken waar de bakker, dhr. Sjauw-Mook, toevallig bezig was. 


Hij keek een beetje vreemd toen ik vroeg of ik een foto mocht maken en was er niet echt blij mee toen ik het al deed want zijn antwoord was 'eigenlijk niet...?'. Hij liep ook snel weg, beetje cameraschuw bedacht ik me later toen ik de vele geschreven artikelen uit kranten aan de muur zag, allemaal zonder foto van deze meneer! Hij mag echter trots zijn, alleen al op zijn keuken die spik en span was terwijl hij er bezig was.


De tantes hadden een broodje zoutvlees, wat erg gewaardeerd werd omdat het zo goed gevuld was. Daarnaast hadden we ook nog 2 pizzapunten, Spicy Chicken en BBQ, en een saucijzenbroodje. 
De tantes vielen enigszins over het plastic mandje en pizzabordje, meer omdat het afbraak deed aan de kwaliteit van het eten, zo goed smaakte het. 


Omdat ook het gebak zelf werd gemaakt, besloten we dat ook te proberen(de meeste zaken bestellen hun taarten vanuit de USA en die worden diepgevroren binnengevlogen, ja helaas ook die RedVelvetCake waar ik eerder over schreef!). En het was absoluut geen teleurstelling! We hadden de Cappucino Cake en de Caramel Surprise, alleen de naam al bracht ons in vervoering en de eerste hap helemaal! (Gebak wordt overigens wel geserveerd op normaal servies!)


Alles smaakte heerlijk. Bij de pizza miste ik eerst wel wat knapperigheid maar de bodem was zo zacht van smaak en zo luchtig dat het echt niet erg was. Het was namelijk dezelfde hand die de uitgestalde gebakjes had gemaakt die ook die pizzabodems maakte en dat proefde je, het was eigenlijk een pizzagebakje van goede kwaliteit en we bestelden zonder twijfel een tweede. We hebben zelfs gewacht totdat ze uit de oven kwamen, zo lekker waren ze!


We hebben er een tijdje gezeten, hadden best veel besteld en kregen zelfs nog een gebakje toe van dhr. Sjauw-Mook! Een lekker cakeje met Markoesamousse dat echt heerlijk smaakte.
Als drankje nam ik een ijskoffie. Koffie is meestal slappe hap in Suriname maar ook daar werd ik aangenaam verrast. Ik had gezien dat dhr. Sjauw-Mook deze zelf had gemaakt en misschien smaakte het daardoor extra lekker( hey, het oog wil ook wat!).


Goed, the Lunchbox, leuke plek en allerbelangrijkst: alles is echt zelf gemaakt door goed opgeleide banketbakkers(dhr. Sjauw-Mook en dhr. Haarloo zijn allebei eigenaar en beiden opgeleid op Costa Rica!) en dat zie je en dat proef je. Lucenda is top en dankzij haar geduld en de korte rondleiding heb ik weer een leuk stukje kunnen schrijven! 

Ben je in Su, ga dan zeker even langs de the Lunch Box, Josef IsraĆ«lstraat in Paramaribo Noord. 
En kijk ook even op hun Facebookpagina, the Lunchbox Suriname. Zorg dat je iets te eten bij de hand hebt als je dat doet want je gaat trek krijgen!

Na onze heerlijk lunch gingen we vol energie weer verder, gezellig babbelend, de hitte in!

vrijdag 19 juli 2013

Update in Woord

Wennen - Ontdooien - Ontwennen - Unwinden - Ontstressen - Genieten

Stressen - Woning - Gewicht - Eten - Sporten -Rijbewijs - Vader - Verkeer - Rijbewijs - Liefde

Beweging - Fitness - Te Weinig - Te Veel - Fietsen - Moe - Rusten - Herhaal 

Missen - Moeder - Gym - PT - Gemak - Woning - BodyAttack - Eigen WC- Achmea - Vrienden - Broers - Zussen - Rotterdam - Amsterdam

Zoeken - Vinden - Gevoel Volgen - Rust - Onrust - Herhaal

Liefde - Voorzichtig - Zoeken - Kikkers - Veel Kikkers - Te Veel Kikkers - Babydaddy - Ooit? - Nooit?

Werken - Mentaliteit - Ergernis - Gezelligheid  - Sollicitaties - Afwachten - Zoeken - Wat?

Gevoel - Vrij - Positief - Grensverleggend - Uit Mijn Comfortzone - Prettig - Doelgericht

Gidsen - Band - Land - Zien - Verkennen - Ontdekken - Vertellen - Gevoel - Fietsen

OLGA - Vrijheid - Mobiliteit - Conditie - Gevaar - Zelfvertrouwen - Beweging - Herinneringen

Familie - Tantes - Warm - Oplettend - Spirituele Aanwezigen - Gevoel - Chrisje

Schrijven - Vrijheid - Ontspanning - Nederland - Denken - Ordenen - Belofte - Betaald?

Vragen? - Stel !! 

Leuk? - Like !! 

Erg Leuk? - Share !!

Soso Lobi!

zondag 14 juli 2013

Homemade Roti Snack

Vanochtend werd ik wakker en ik was nog steeds moe van best een drukke week van sporten, werken en urenlange sollicitaties. 
Gisteravond had ik de week afgesloten bij mijn tante thuis, erg gezellig, met de familie en hebben we tot half drie in de nacht gekaart.

Moe dus! Echter toen ik in de keuken kwam, zag ik in een oogopslag alle ingrediƫnten staan van roti!!!
'Zo, vandaag gaan we roti maken!', zei mijn tante.


Als een gek rende ik om te douchen, koffie te drinken en te ontbijten, te skypen met mijn moeder om de week te evalueren maar vooral ook om die vermoeidheid van me af te schudden.

Na een half uur stond ik in de keuken en begon het festijn!


Ik heb uitgelegd gekregen hoe het het deeg te bereiden, uitleg alleen want daar was ik wel te laat voor.
Vervolgens hebben we de roti gevuld met aardappels die waren gepureerd en gekruid met peper, komijn, en knoflook.


Vervolgens de gevulde ballen uitgerold en de ontstane pannenkoeken, 

of platen zoals men ze noemt, gebakken terwijl we ze insmeerden met een mengsel van olie en boter.
Het toespijs voor de roti maakten we ook zelf en na een anderhalf uur kneden, rollen, bakken, kappen, snijden en stoven hadden we een overheerlijke homemade roti met kip op tafel!! 


Swietieee!!!
En yes ik kan nu dus ook die roti platen zelf maken, ja mang!!!

Echt homemade, niet perfect rond, geweldige smaak en nee ff geen groenten erbij want het ging om de les! Met bizar lekkere homemade chutney!
Lekkahlekkah!

zaterdag 13 juli 2013

Fernandes en vervuiling

Omdat ik het zo erg vind, nog maar een paar foto's van de vervuiling die ik zie.


Ik ben, bijna, geneigd een actie op poten te zetten. Zoiets als het strand opruimen in Nederland.
Hier betreft het een deel bij de centrale markt en de waterkant, straten in woonwijken, eigenlijk langs elke weg. 


Iedereen smijt van alles op straat.  Uit de  auto, vanaf de fiets, tijdens het wandelen, bij het wachten op de bus. En op vele van die weggesmeten flesjes staat groot I heart SU!!! Mooie liefde dan zeg!!!!


Het zou al flink schelen als bijvoorbeeld Fernandes statiegeld zou betalen voor de flesjes, kwam mijn nicht mee.


Zo een gigantisch bedrijf dat zo een groot stempel drukt op de Surinaamse maatschappij moet toch wel doorhebben welke rol het hierin speelt?! En er iets mee doen?!


Want... Lege djogos zie je nergens rondslingeren....

vrijdag 12 juli 2013

Allochtone autochtoon, autochtone allochtoon

Het zijn eigenlijk verschrikkelijke woorden. Maar goed, het is nu eenmaal onderdeel van de vocabulaire en iedereen weet dus gelijk wat je bedoelt.

Zeker in deze context. 26 jaar lang was ik een allochtoon in Nederland. 26 jaar lang zag ik Nederland toch als mijn vaderland. 26 jaar lang bleef Suriname mijn moederland.

En nu ben ik hier, ik ben thuis, en in de praktijk ben ik weer een allochtoon.

Als ik goed terug denk, heb ik in de periode tot mijn tiende jaar, zo vaak de vraag gehad of ik in Nederland was geboren. Ik heb mij zo vaak moeten 'verdedigen', dat ik echt van hier was en hier was geboren. Men vond namelijk dat ik te netjes sprak en ik had die welbekende oeWee niet! 
En men had daarom bedacht dat het niet anders kon dan dat ik elders was geboren.  Simpele uitleg? Mijn ouders, toen nog samen, en mijn grootouders vonden het van belang dat ik behoorlijk Nederlands sprak en het was mij ten strengste verboden Surinaams te spreken. Ook werd ik geplaatst op een particuliere school, de Vrije School, tussen de elite van Suriname. Dus ik had wel een Surinaams accent maar een accent dat de gewone man niet kende!

Mijn eerste jaren in Nederland kreeg ik alleen maar te horen dat ik de W had, zo vaak dat ik mijn stotteren gebruikte om naar een logopedist te gaan die ik vroeg mij van die 'oeweee' af te helpen. Zij verklaarde mij voor gek en sprak schande van die personen die mij dat hadden wijsgemaakt!
We hebben een middag besteed eraan waarbij ze mij gewoon uitlegde waarom mensen 'oewee' zeiden en niet Wee zodat ik zou snappen dat het niet zo erg was. Ik ben haar nog steeds dankbaar!

En nu kan ik niet wachten tot ik weer dat Surinaamse accent krijg, ook al wil ik die 'oewee' nog steeds niet, haha! 
Ik heb ook besloten gewoon te praten zoals ik praat. Dus ik spreek gewoon Hollands. 
Pas geleden belde ik een taxi. Ze vroegen hoe ik te herkennen zou zijn en ik zei dat ik een blauwe rugzak om had (m'n geliefde blauwe Herschel tas!). Enkel minuten later stopte er een taxi. Er was een aparte stilte en na vijf minuten zei de chauffeur: ' Dus ze hadde me geseg dat er e bakra meneer(blanke man) zou staan toch, dus toen ik u sag dagt ik 'huh?!' Ik begon te lachen en begon te praten en hij snapte het gelijk!

Nu besef ik dat ik 26 jaar lang het woordje 'noh' en het woordje 'boy' heb gemist! 
Hoe heerlijk om, als iemand je iets vertelt, weer te kunnen zeggen 'ja, noh?' in plaats van dat woordje in te slikken en het in je hoofd te zeggen. Hardop zei je dan 'ojaaa?'
Hoe heerlijk om weer te kunnen zeggen 'ja, boy!' Of 'boooy, ik heb lekker gegeten!' In plaats van 'nouzeg, wat heb ik lekker gegeten!'
Hoe heerlijk om weer te kunnen zeggen' Ai!' In plaats van ' ja, is goed!'
Hoe heerlijk om weer te kunnen zeggen 'Is je zaak!' met een vette tjoerie erachteraan!
Of 'zomaar doe je zo!!'of 'ga je gaan?' Of 'huuuuuuuu, je ben hinduuuuurluk!'

Dat aanpassen en wringen in een keurslijf, zucht, het brak me echt op. Surinaamse vrienden en collega's weten dat ik de laatste jaren weer zo sprak. Ze dachten als een grap maar het was echt. 
Ik moest het er ergens uit laten zodat ik me op andere plekken weer aan kon passen. 

Nu ben ik hier in de zon en ik wil feller stralen als die zon. Niks keurslijf. 

Ik ben. Wie ik ben. 
Klaar!

Ja noh? 

Ai!

Boooy, is je zaak!

Ja noh?

Ai!

En ik zeg een ding. Dat accent dat de bakras, blank of gekleurd, hier hebben klinkt zo mooi he! 
Dat strakke Hollandse met een Surinaamse no spang  flair erin! Gotta love it. I do!



dinsdag 9 juli 2013

Leren consumeren

De Hermitage Mall is een winkelcentrum in Paramaribo. Een van de betere. 

Het is er schoon en in alle winkels word je vriendelijk geholpen. Dat benoem ik zo specifiek omdat gastgerichtheid en vriendelijkheid niet overal vanzelfsprekend zijn in Suriname.

Er is een Adidas Store, een Replay Store, een Jack&Jones(hier, omgerekend, vrij prijzig), een McDonalds, een Burger King, zelfs een Subway! Daarnaast zijn er winkels die allerlei luxe artikelen aanbieden. Kortom, genoeg te zien! 
Mensen gaan er vaak wat wandelen en windowshoppen. 
Ouders die hun kind meenemen.

Vandaag was ik daar om beltegoed te halen bij de Digicell-store. Altijd heel prettig. De dames EN de heren zijn zeer vriendelijk, bekwaam, behulpzaam en welbespraakt! Zij waarderen, via hun computers, binnen 2 seconden je beltegoed op. Niks krassen met een muntje en die ellenlange codes intoetsen. Het ging zelfs zo snel dat ik mijn zin nog niet eens had afgemaakt toen het bevestigings-sms'je binnenkwam.

Na mijn verwondering over de snelle service te hebben geuit, als een echte bakra trouwens, liep ik weer verder door de mall waar ik een groep schoolkinderen zag. Het waren van die kleintjes. En een uur later, toen ze er nog steeds waren, had ik het door! Ze waren een dagje op stap met de klas! Een dagje op stap? En dan naar de Mall?

Ojee, dacht ik, het is begonnen! 
Wat is begonnen? 
Nou, het kinderen op jonge leeftijd introduceren in de wereld die CONSUMEREN heet. Ze waren begonnen met deze kleine nog speelgrage kids te brainwashen tot het consumptief vee geworden was .
Vandaag hadden zij les 1 gehad. Hoe word ik een GCOM?! (Een Goed Consumerend Onderdeel vd Maatschappij) 
Naarmate ze ouder werden, werden ze EGCOM(Extreem Goed Consumerend Onderdeel vd Maatschappij)
En aangezien deze lichting zo vroeg was begonnen, zullen ze EGCOMs Eerste Klasse worden!
Durf te wedden dat ze waren uitgenodigd door de winkeliersvereniging van de Mall. Toekomst veilig stellen met kids die vrij snel dat gevoel van ' hebben hebben hebben' zullen .. Hebben!


Surinaamse cultuur, vervuilingscultuur?

In Suriname zul je veel moois zien. Mooie natuur, mooie historische gebouwen, mooie auto's, mooie mensen, 
mooie blauwe luchten, mooie sterrenhemels, mooie ressorts, mooie gerechten, noem maar op!
Maar alles heeft een keerzijde, helaas! 
In Suriname is dat de vervuiling. 
Een taxichauffeur vertelde mij een week geleden, uit zichzelf, wat de definitie was van het woord cultuur. Hij vulde daarbij lachend aan dat een onderdeel van de Surinaamse cultuur was dat men alles na gebruik weggooide op straat. 
Hup, zo uit het raam als je in de bus of in de auto zat. Hup, zo naast de prullenbak want die stond er vast voor de sier! Sommige delen van de het stadscentrum zijn hierdoor te smerig voor woorden, doodzonde!
In mijn ogen is er nog een ander belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. Namelijk het leggen van de schuld bij de regering. 'Die doet niks aan die viezigheid.' Die doet niks aan heel veel. 
Nu ga ik in dit stukje even advocaat van de duivel spelen. Want... Het is in eerste instantie niet de regering die die zooi uit de autoramen of naast de prullenbakken gooit. 
De samenleving... Dat zijn wij, dat ben jij, dat ben ik! Ik ben de sukkel die thuiskomt met een rugzak vol lege flessen, zakjes, papiertjes, zelfs papiertjes met daarin kauwgom opgerold, als er geen prullenbak in de buurt was!
Kunnen we in Suriname niet allemaal,op dat gebied, een sukkel worden? .... 

De Muggenkoning

Mijn neefje lag in bed. Hij sliep.
Ik keek naar hem. 
Er verscheen een duivelse glimlach op mijn gezicht. 
Rustig pakte ik een prikstok. 
Zo een ding waarmee je stroomstootjes kan geven. 
Hij was van zilverkleurig metaal.
Met een duivelse lach prikte hem. 
Keer op keer. 
Keer op keer. 
En hij schrok wakker. 
Kindje van twee. Hij keek me onbegrijpend aan.
Ineens kwam ik tot mezelf!!! Wat was ik aan het doen?! 
Waarom was ik mijn neefje, van wie ik zielsveel hield, aan het folteren?! 
Alsof ik een sadistische tiran was. 
Ik omhelsde hem. 
Ik knuffelde hem. 
En ik hield hem vast.
'Sorry, sorry, sorry sorry'
En met tranen in mijn ogen schrok ik wakker.

Het was een droom geweest.. Verteerd door schuldgevoelens, haalde ik toch opgelucht adem.
Die droom bleef in mijn hoofd rondhangen.
Ik sloeg op m'n been. Jeuk!
Gedachten weer terug bij die droom.
Weer m'n been, andere plek. Jeuk!
Pets! Jeuk! Pets! Jeuk! Pets! Jeuk! Jeuk! Jeuk! Jeuk!!!!!!!
Ineens viel het kwartje.
Ik was helemaal geen sadist.
Mijn droom ging gewoon over die verrotte muggen die mij, zodra ze maar konden, begonnen te prikken, prikken, prikken, en nog eens prikken.
Het was zelfs zo erg dat als ik vergeten was een plek in te smeren op mijn verder overvloedig ingesmeerde benen, ze helemaal losgingen op dat plekje!
Onbewust frustreert het mij dat deze wezens bestaan.
Als Indiaan zijnde geloofde ik nu maar, en ook omdat het wel interessant klinkt en een beetje a la Life of Pi!, dat de Muggengod zich kenbaar had gemaakt in mijn droom. En dat hij, of zij, samen met de onderdanen degenen waren die niet mijn neefje maar mij als een stelletje sadisten aan het bewerken waren met hun prikstokken!!! Verrotte beesten!!!! Verrotte Muggenkoning.
Ik pakte een fles Baigon en spoot de hele kamer vol! Dat zal ze leren!!!! Ombeskoft!!


zondag 7 juli 2013

Wat ik op straat zie en hoor

.
Varken!, niet hier plassen!!! Ook wel irritant als je uit je huis komt en in een piswalm naar je poort moet lopen. Duidelijke taal!

Favopic van de Prodowaka op 1juli2013. Drie kotomisi's duidelijk in trance.. Is die witte agnissa niet geweldig!!!!

Momenteel m'n beste vrienden! Tegen de muggen, tegen de zon, tegen vervuiling van m'n huid door de andere twee hahaha

Vaag grasveld tegenover politiepost Uitvlught waar ik elke dag langsloop. Vage kabouters... Vind ze eng. Doet me denken aan bakroes en dat ze in de avond tot leven komen..blegh!

Overal dumpt met troep..we need to clean op, peepz! Zonde van zo een mooi land waar je helaas bijna overal zulke foto's kan maken.. Ga ik doen!!! Wie weet komt er awareness...

Geen ondergrondse containers maar zo! Hoog zodat honden en andere beesten er niet bij kunnen

Er zijn nog meer dingen die anders zijn in Suriname.
Bijvoorbeeld als je mensen gedag zegt, zeggen ze geen gedag terug maar antwoorden met 'ja!'
Alsof je al midden in een gesprek met ze zat. Vaag toch!