donderdag 5 november 2015

Gedwongen om te tippen

Het lijkt een soort nieuwe(?) trend te gaan worden in de Surinaamse horeca, het toevoegen van een servicecharge bovenop de rekening.

Vaak is dat in horecagelegenheden die al vrij prijzig zijn maar waar je niet altijd tevreden hoeft te zijn over de service maar er dus wel altijd voor moet betalen.

Het lijkt meer op een 'slimme' manier om de gasten te belasten met de kosten voor arbeid. Dat is iets wat ik zeker weet van een bekende horecagelegenheid in Paramaribo. 

Daar word de servicecharge gebruikt om de lonen uit te betalen waardoor de winst voor de eigenaar groter word.

Maar de servicecharge is toch eigenlijk fooi? En fooi is toch een extraatje voor het horecapersoneel? Vaak staat dat te beunen voor een minimumloon en zij kunnen dat extraatje extreem goed gebruiken dus...

Het is ook zo dat een servicecharge niet nodig zou moeten zijn om de loonkosten te dekken want deze dienen al te zijn doorberekend in de prijzen die gehanteerd worden voor dranken en gerechten.

Ik vind het een lauwe actie van horeca-ondernemers in Suriname mits zij de servicecharge ook echt verdelen als fooi...

Maar die kans acht ik klein..

Nog erger is dat de meeste mensen niet de servicecharge zullen betalen en ook nog een fooi geven waardoor zo de ondernemer dus buiten schot blijft wat betreft het dekken van zijn kosten maar wel het personeel haar extra inkomsten derft..

Lijkt me wel leuk om een keer stampij temaken  in zo een restaurant en die servicecharge weigeren te betalen want volgens mij is het niet verplicht....

Wat zou de politie zeggen als ze erbij worden gehaald?...

Mijns inziens is fooi een bedankje van een tevreden gast die de service naar tevredenheid heeft ervaren en geen verplichte afdracht.

Als je de fooi wil verbeteren(verhogen), verbeter dan je service en gastgerichtheid....


1 opmerking:

  1. Ik ben het zooo met je eens bij deze....en denk ook niet dat ze de 'service charge' onderling zullen verdelen.

    BeantwoordenVerwijderen