dinsdag 21 juni 2016

Penne met Antroewa-tomatensaus

Antroewa is een van mijn lievelingsgroenten, evenals sopropo. Vaak maken wij Surinamers een bepaalde groentensoort altijd op dezelfde  manier klaar, gewoon omdat het zo hoort.

Groot was mijn verbazing toen ik een keer in het restaurant waar ik destijds werkte, Lulu in Rotterdam, als personeelsmaaltijd een groene Thaise curry kreeg waar antroewa inzat. Het was verrukkelijk! Afgelopen week bedacht ik  weer eens te gaan experimenteren en ik herinnerde mij een keer dat ik antroewa had gekookt maar er teveel tomaat in had gedaan. Het bleek toch erg lekker en zo kwam ik op het idee het te proberen in een rode pastasaus. Dat en luiheid zorgde voor de eerste versie. En zoals beloofd vandaag de tweede versie waarbij ik de saus helemaal zelf maak.

Je hebt nodig:

Een stuk ham
Dit snijd je dan in kleine blokjes

Een blik tomatenblokjes
Zodat je een rijk gevulde pastasaus krijgt met mooie stukjes groenten etc erin

Zes tenen knoflook
Meer mag ook, fijn gechopt

Een zakje basilicum
Ook wel bekend als smeriewirie in Suriname, neem dan vier of vijf jonge takjes van een plant, snijdt of breek in kleine stukjes

Paprika,
de Surinaamse paprika's zijn kleiner en ik heb er in totaal vier van de kleinste gebruikt uit een zakje waar zegen in zaten, heb er ringen van gesneden 

Prei
Het witte gedeelte snij je in kleine stukjes

Peper
Deze bewaar ik in de vriezer want ze zijn dan langer houdbaar en in bevroren toestand kun ze je heel fijn snijden omdat je er met je mes dan stukjes van schraapt

Bereidingswijze: 


Begin eerst je water op vuur te zetten net zout en een scheutje olie zodat je pasta niet gaat plakken. 
Ondertussen ga je alles voorsnijden zoals hierboven vermeld, maar de antroewa nog niet!

Als water kookt, pasta erbij en dan kun je de ham samen met knoflook en paprika gaan opbakken om het even dicht te schroeien. Bewaar een beetje paprika voor op het einde!


Voeg de tomatenblokjes toe en draai het vuur laag, gebruik een scheutje water om laatste beetje saus uit blikje te halen zoals moeders je geleerd en het geeft je wat extra tijd om je antroewa te snijden, omdat het langer duurt voor het indikt natuurlijk. Maar echt een kleeein scheutje water!

Daarna voeg je de basilicum toe.

Laat dit op laag vuur een beetje inkoken terwijl je de antroewa in blokjes snijdt.
Deze voeg je vervolgens samen met de prei toe en laat je op laag vuur gaar worden.

Breng op smaak. Ik heb gewoon drie Groentebouillonblokjes gebruikt en dat was voldoende naar mijn smaak.


Voeg het laatste beetje paprika en de peper toe als de antroewa van kleur begin te veranderen.

Zodra de antroewa met een lepel kan worden doorgesneden is het gaar en kan je het vuur uitzetten. Vergeet niet dat het kookproces nog even doorgaat en dat je niet alles wilt stukkoken!


Je pasta heb je ondertussen afgegoten en even laten staan.

Schep op en serveer met deze saus die je gegarandeerd lekker gaat vinden!!


En ik heb ook ontdekt dat antroewa heel goed samengaat met basilicum dus dat zal er ook nog aankomen. Ingrediënten zijn niet zo duur trouwens. Als je met vier man bent en je legt allemaal srd 15 in dan kun je samen een mooie portie eten!


Enjoy!! I know i reeeeeeeally did!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten