woensdag 11 november 2015

Paint it white...

Dit plaatje kwam ik tegen en zette me aan het denken. Eerst werd mijn hart koud. Toen verscheen er een lach op mijn gezicht. Toen ben ik rustig na gaan denken en hieronder mijn hersenspinsels:


Het plaatje is duidelijk iets uit een periode waarin men anders dacht over niet-blanken, in een blanke gemeenschap.

Voor je gaat steigeren, denk aan hoe we allemaal onderling praten over anderen als 'ze' er niet bij zijn. En ja, wij allemaal doen dat .. Positief maar ook negatief.. It is just what we do!

Ik moet eerlijk gezegd nu wel lachen om dit plaatje want tja, boos worden om zo een onwetendheid uit het verleden heeft geen nut.

Maar

Ik bedacht me ook dat onderdeel van sommige winti rituelen is dat het gezicht wit word gemaakt met pimba(witte klei). De gedachte erachter ken ik niet maar het zal vast te maken hebben met het uitbeelden van een entiteit uit de geestenwereld.


Is het dan een soort 'whiteface' actie?

Met als verschil dat de een vereerd word en de ander geridiculiseerd. Of niet?

Maar heeft het wit maken van het gezicht als men in trance is te maken met het vereren, of ridiculiseren?, van blanke mensen? 

Misschien is het zo ontstaan? En is het nu gewoon een onderdeel van de cultuur waar die betekenis niet meer bij hoort? Is dat iets wat we moeten onderzoeken? 

Want als vrouwen zich opmaken, kiest men vaak ook voor een lichtere foundation, onbewust of bewust? 

Of gewoon omdat we geen keus hebben omdat de cosmetica-industrie nou eenmaal door mensen met een lichte kleur overheerst word en make up voor de donkere huid nu nog vrij duur en moeilijk verkrijgbaar is?

Ik denk dat het tijd is dat de gekleurde gemeenschap gaat nadenken over, eventuele, conditioneringen die zijn geworteld in de eigen cultuur.


Er zijn nog teveel diepgewortelde issues in onszelf die we hebben overgehouden aan een periode van onderworpen zijn dat we niet altijd zonder emotionele lading naar zaken kijken en rationele stappen kunnen ondernemen.

Strijd je strijd maar bouw jezelf ook op in het proces. Liever dat laatste.

In ons geval wil dat zeggen dat we deels onszelf zullen moeten breken om die hebi's los te laten.

Zolang er nog gekleurde mensen zijn die het not done vinden om een bruine of zwarte smilie te gebruiken, bijvoorbeeld, hebben we werk te verrichten.

Echt waar, anno 2015 voelde iemand zich beledigd omdat ik een 'thumbs up' smilie had gestuurd in een donkere kleur ipv de witte. 


Ik denk niet dat deze de enige is die zo denkt. Het aantal mensen zal wel minder zijn als voorheen maar dat ze er nog zijn, wil zeggen dat we intern nog werk te verrichten hebben. Werk dat eigenlijk veel belangrijker is dan een andere groep te laten stoppen met wat ze doen..

Het punt is gemaakt, het is een feit, laat 'ze' ermee doen wat ze willen en nu verder met onszelf opbouwen want echt, we zijn er nog laaaaaaang niet...

Laten we zorgen dat we door de bomen het bos blijven zien...

Kijk, als Jan naar een winti prei gaat om te kijken en vervolgens stampij begint maken omdat hij zichzelf beledigd voelt doordat ze met witgemaakte gezichten dansen op een manier die hij afkeurt omdat hij het niet snapt, zal iedereen op de 'winti prei' Jan op grove wijze weg bonjouren! Terecht, toch?

Ik ben niet een van de mensen die dingen zegt om een schouderklopje te krijgen van blanke mensen trouwens. Ik haat het als een groep mensen voor iets strijdt en anderen en anderen uit de eigen groep het gaan afkraken. Houd dan je mond dicht...

Evenals blanke mensen die overcompenseren. Ik kom dan maar niet van de gedachte af dat zij dat niet doen uit een algeheel gevoel van rechtvaardigheid maar meer uit een egocentrische motivatie waarbij zij hun schuldgevoel proberen te sussen. Maar dat is nergens voor nodig, toch?

Ik wil gewoon dat we allemaal rationeler kijken naar zaken. Of met humor ons punt maken...

Waarom gaan we op 1 juli niet onze gezichten wit schminken  om een punt te maken?

Ook met rode lippen, en pruiken van stro. Oja, en gele tanden en een witte tong. En van die baljurken met stinkbommen eronder die je dus ruikt als de rokken omhoog gaan. 


Laten we dan rondhuppelen terwijl we oud Nederlands praten en verkondigen dat we geen beesten zijn maar alleen zo ruiken. Laten we dan doen alsof we onze neuspulkjes eten terwijl we kaasblokjes strooien.

(Ik refereer trouwens naar de historische feiten over, persoonlijke, hygiene in Europa die we allemaal op school geleerd hebben en maak geen discriminerend statement)

Laten we dan zeggen dat het onderdeel is van onze winti-cultuur en Jan echt iets geven om zich over op te winden.

Maar dat constante gezeur over racisme komt zelfs mij als gekleurd mens de keel uit.

Er worden dingen door elkaar gehaald en we hebben echt grotere en belangrijkere issues om mee te dealen.

Tevergeefse pogingen mensen bewust te maken, zijn zonde van energie... Dan zijn ze er nog niet klaar voor.

Sta erboven... 

"We praten wel als je zover bent!" En dan gaan we, nogmaals, verder met de interne opbouw van onszelf. 

Niet tot 'trotse zwarte mensen' want als kleur niet uitmaakt dan moeten we er dus ook niet naar streven 'zwart en trots' te worden. 

Dus gewoon 'trotse bewoners van de planeet Aarde'!

In het verleden heeft men trouwens niet onze kleur afgepakt, integendeel. 

Men heeft destijds wel onze waardigheid, identiteit en menselijkheid afgepakt en vernietigd. 

Daar moet de focus dus zijn! 

Zodat wanneer ze met hun zwartgeverfde gezichtjes willen rondhuppelen, of ze nou blank of gekleurd zijn dus, we zonder die pijn van binnen kunnen staan en kijken naar ze en onze schouders ophalen.


Net als getoeter van auto's bij een huwelijksstoet. Verschrikkelijke irritante traditie maar ach...

Opgevallen dat het wel steeds minder vaak gebeurd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten