maandag 8 september 2014

Ze zat erbij en keek er niet naar...

Deze video is momenteel hot topic in Suriname. Een vader die tekeer gaat tegen zijn zoon en hem vrij hardhandig aanpakt. 
Het roept verschillende vragen op. Waarom is die vader zo boos dat hij zijn zoon flink wat klapjes verkoopt. Volgend eigen zeggen, heeft hij dat nooit eerder gedaan. Waren zijn cijfers slecht? Was hij brutaal geweest tegen de juf?
Zelf heb ik medelijden met de vader. Waarom? Ik zie een man die zich machteloos voelt. Die zegt hard te werken om zijn zoon naar school te kunnen laten gaan met de hoop op een goede toekomst. De manier waarop hij zijn frustratie botviert op het kind, bewijst voor mij dat de man onwetend is. Het is alsof hij verdrinkt en zich vasthoudt aan een strohalm. 
Wat ik echt schandalig vind, is het gedrag van de lerares. Mag zij zich wel zo noemen? Haar taak is naast onderwijzen ook opvoeden. Als ik een kind zou hebben, zou dat nooit bij zo een mens in de klas mogen zitten. Nooit!!!
Je kind is toch niet veilig bij zo iemand?!

Nog erger is dat er meerdere reacties zijn van mensen die het goedkeuren. "Dit is pas opvoeden!", zei een. Nee, opvoeden is niet een kind vernederen. Het is door middel van verbale communicatie een kind doen inzien wat er verkeerd is aan het gedrag. Het kind helpen dat te verbeteren want in the end wil je gewoon trots zijn op je kind. Je wilt er geen gefrustreerde en getraumatiseerde straatjongere van maken...

Het argument van een opvoeding op maat zou kunnen werken. Er zijn kinderen die het alleen snappen met een tik. Maar die staan er niet zo bij om het allemaal te incasseren. 

Dit wil zeggen dat het kind slim genoeg is om te beseffen dat het respect moet hebben voor zijn vader en zichzelf te beheersen. ondanks de excessieve uiting van machteloosheid. En daarnaast: zo vernederen ... Niet nodig toch?

Een andere reactie was van een jongedame van 23 jaar die zelf al drie jaar voor de klas stond. Ook zij keurde het goed.... Dit zijn mensen die onze toekomst vorm geven!

Voor mij zijn het tekenen van onwetendheid en machteloosheid met betrekking tot het opvoeden van een kind. En keihard bewijs van het falen van de controlerende functie op het onderwijssysteem. 

Leraressen zouden de kinderen en dus de toekomst moeten koesteren en een omgeving moeten creëren waarin zij prettig kunnen leren. 

Vol schaamte deel ik dit. In de hoop dat er serieuze stappen ondernomen worden om ervoor te zorgen dat scholen een leerplek worden en niet langer een vernederplek zijn.

Hoe mooi en goed zou het zijn geweest als de juf had gezegd: "niet in mijn klaslokaal! Hier communiceren wij met onze mond, niet de handen..."

We love Su... But we destroy it's future if we treat our kids like shit!

(Niemand staat er ook bij stil maar dat kippengaas waar het doorheen is gefilmd. Alsof men in een hok of gevangenis zit)

1 opmerking:

  1. Ben er helemaal naar van.... http://brekend.nl/2014/02/17/kinderen-zien-kinderen-doen/

    BeantwoordenVerwijderen